Janota: Navržený schodek rozpočtu na příští rok bude 230 mld. Kč

16.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Pokud se nepodaří změnit příjmy a výdaje státního rozpočtu, bude navrhovaný schodek státního rozpočtu na příští rok činit 230 miliard korun. V České televizi to řekl ministr financí Eduard Janota. Janota navrhuje například zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Pokud se podaří změny prosadit, bude navrhovaný schodek asi 160 miliard korun.

Janota v pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že pokud se nestane nic zásadního, tak v návrhu rozpočtu, který vláda předloží do konce září Poslanecké sněmovně, bude schodek 230 miliard korun. Protože se ale v říjnu uskuteční předčasné volby, bude muset nová vláda po volbách předložit návrh nový.

K navrhovaným daňovým sazbám Janota řekl, že pokud se je nepodaří uskutečnit, nepovede se státu snížit schodek rozpočtu ze sedmi na pět procent hrubého domácího produktu. Ministr také již delší dobu zdůrazňuje, že je nutné šetřit i na straně výdajů. Janota nepotvrdil sobotní informaci médií, podle níž by měl schodek v případě odmítnutí změn představovat až 256 miliard korun.

Na budoucím vývoji státního rozpočtu se podle něj projeví například propad výběru daní z příjmů firem až o zhruba 20 miliard korun. Nárůst úroků ze státního dluhu si polde něj vyžádá navíc dvě až tři miliardy korun. Na druhé straně je připraven posílit příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury o víc než 12 miliard korun.

Ekonomický odborník ODS Michal Doktor v ČT dnes také řekl, že schodkové návrhy státních rozpočtů by mohla v Poslanecké sněmovně schvalovat výraznější většina poslanců než dosud. Zatím stačí pro schválení státního rozpočtu prostá většina přítomných poslanců. Nově by pro schválení měla být nutná například absolutní většina, tedy nejméně 101 hlasů.

Europoslanec a ekonomický odborník sociální demokracie Jiří Havel ale tento návrh v ČT označil za plácnutí do vody. Podle něj by v takovém případě jen předkládající vláda nepotřebovala nic jiného než potřebnou většinu. "Méně peněz na jachty, více peněz na ekonomiku a více peněz na lidí, kteří tou krizí trpí," popsal Havel ve zkratce postup ČSSD proti následkům krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK