Zisky západních výrobců videoher stagnují, ale čínských rostou

16.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Edinburgh 16. srpna (ČTK) - Zisky západních výrobců videoher stagnují, ale čínských rostou. Způsobil to rozdíl v distribuci her zákazníkům, zaznělo tento týden na odborné konferenci v Edinburghu. Odvětví postihl výrazný rozkol modelů podnikání, shrnul Edward Williams z BMO Capital Markets před lidmi z oboru.

Západní vydavatelé her podle něj stále sázejí na tradiční postup, kdy se hry dostávají k odběrateli přes DVD a prodejce. V Číně se soustředili v první řadě na počítačový trh a hry se tam častěji místo prodeje v maloobchodech stahují elektronicky.

Producenti her z Číny také těží z toho, že v jihovýchodní Asii mimo Japonsko je nízký počet konzol mezi uživateli. Výrobci her tak nemusejí platit licenční poplatky výrobcům konzol.

Na straně západních firem na druhou stranu zvýšilo několik faktorů provozní náklady. Hry jsou složitější a rozsáhlejší, což s sebou přináší delší čas na jejich vývoj a s tím i vyšší pracovní náklady.

Trh se navíc roztříštil. Zatímco v 90. letech tvořily 80 procent trhu konzoly PlayStation, dnes musí výrobci vyvíjet hry pro několik systémů najednou. Vzrostly i licenční poplatky za svolení od různých sportovních organizací včetně fotbalové federace FIFA.

Podle Williamse tyto faktory vysvětlují, proč celková rentabilita odvětví stagnuje, když se roční tržby celého odvětví za poslední čtyři roky zvýšily o 30 miliard dolarů.

Poslední čísla navíc ukazují, že se situace v odvětví přiostřuje. Za posledních 12 měsíců klesly tržby celého trhu her v USA o 29 procent na 848,9 milionu dolarů (zhruba 15 miliard Kč). Klesly tak již pátý měsíc za sebou, ukázal v pátek průzkum agentury NPD. Tržby z prodeje softwaru se propadly o 26 procent a tržby z prodeje hardwaru dokonce o 37 procent.

Lidé z oboru předpokládají, že se prodej her na Západě bude více ubírat elektronickou cestou. "V Číně budou mít nadále dominantní postavení systémy pro počítač a mobil," vysvětlil prezident EA Sports Peter Moore. "Není pak potřeba kupovat další kus hardwaru a je na nás, abychom to dělali také tak." Jako příklad uvedl Xbox Live.

Moore poznamenal, že tento posun bude mít určitě vliv na dnešní prodejce. Dodal ale, že budoucnost značkových prodejen to neohrozí. Dál budou těžit z prodeje konzol, doplňkových zařízení či časových karet.

Spuštění bezplatné verze hry se světovou golfovou hvězdou Tigerem Woodsem, které se letos chystá, otestuje ochotu západních uživatelů hry stahovat, dodal Moore. Hra bude mít část přístupnou bezplatně a platit se bude za její rozšíření, napsala BBC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK