Japonské akcie i přes oživení ekonomiky propadly o tři procenta

17.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. srpna (ČTK) - Japonský akciový trh zahájil nový týden propadem o více než tři procenta z pátečního desetiměsíčního maxima. Investoři pominuli příznivé údaje o prvním růstu japonské ekonomiky za pět čtvrtletí a přikročili k vybírání zisků z předešlé vlny růstu. Přiměl je k tomu zejména růst kurzu jenu a obavy investorů z vývoje americké a globální ekonomiky.

Index Nikkei 225 v závěru klesl o 3,1 procenta na 10.268,61 bodu. Z pátečního maxima od loňského října tak sestoupil nejníže za dva týdny a zaznamenal nejhlubší jednodenní procentuální pokles od konce března.

Údaje o růstu japonské ekonomiky za druhé čtvrtletí byly v souladu s odhady a nižší, než někteří čekali. To investorům posloužilo jako vhodná záminka k vybírání zisků z dosavadního nárůstu. K oslabení pak přispěl i pokles cen ropy a čínských akcií. Důležitou pobídkou k inkasování zisků byl i nárůst kurzu jenu, který podkopává pozici japonských vývozců.

Kurz jenu dnes rostl zejména vůči euru, k němuž se dostal nejvýše za více než dva týdny. Vyhlídky na rychlé globální oživení z recese zkalila páteční zpráva o nečekaném poklesu spotřebitelské důvěry v USA. Obavy o oživení srazily dolů měny propojené s vývojem trhu komodit jako australský a novozélandský dolar, které v minulých týdnech díky nadějím na globální zotavení výrazně rostly.

Ke konci tokijského obchodování kleslo euro vůči jenu o 0,7 procenta na 133,80 JPY. Dolar k jenu oslabil o 0,3 procenta na 94,60 JPY. Evropská měna k dolaru sestoupila o 0,4 procenta na 1,4148 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK