Tisk: RWE podala nabídku na koupi akcií polské energetiky Enea

17.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 17. srpna (ČTK) - Jedním ze dvou účastníků tendru na koupi 67 procent akcií polského energetického podniku Enea je německý koncern RWE. S odvoláním na nejmenované zdroje ve finančních kruzích to dnes napsal německý list Financial Times Deutschland. Česká společnost ČEZ v pátek uvedla, že se tendru na Eneu nezúčastní.

Polské ministerstvo státního pokladu v pátek sdělilo, že do určeného termínu dostalo na Eneu dvě nabídky od nejmenovaných zájemců. Polská vláda chce prodat 67 procent jediné veřejně obchodované energetické společnosti v zemi za výraznou přirážku k současné tržní ceně, která je 6,1 miliardy zlotých (zhruba 38 miliard Kč).

Náměstek polského ministra státního pokladu Jan Bury dříve uvedl, že o Eneu měly vedle ČEZ zájem francouzská GDF Suez, švédský Vattenfall a německá RWE. Vattenfall, který již má na polské firmě od loňského prodeje části akcií 19 procent, v pátek stejně jako ČEZ oznámil, že se tendru neúčastní.

Enea měla loni čistý zisk 215 milionů zlotých, v letošním prvním čtvrtletí pak vydělala 202 milionů. Prodej většiny akcií firmy má být jedním z kroků polské vlády v jejím plánu získat do roku 2010 privatizací 36,7 miliardy zlotých.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK