Čína se odvolá proti verdiktu WTO k dovozu filmů, hudby a knih

17.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 17. srpna (ČTK) - Čína se odvolá proti rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO), které jí nařizuje zmírnit restrikce u dovozu filmů, hudby a knih. Oznámil to dnes mluvčí čínského ministerstva obchodu. Rozhodnutí bylo vítězstvím pro Spojené státy, podle nichž restrikce poškozují vydavatele, hollywoodská studia i nadnárodní zábavní koncerny.

"Aktivně připravujeme dokumentaci pro odvolání," řekl mluvčí. Dodal, že odvolání bude v souladu s pravidly WTO předloženo během dvou měsíců. Neposkytl však žádné podrobnosti o jeho důvodech.

Panel WTO minulý týden rozhodl, že režim dovozu a distribuce filmů, hudby a knih v Číně je v rozporu s pravidly mezinárodního obchodu, protože vyžaduje, aby zahraniční mediální produkty procházely přes čínské státní podniky.

Čína již minulý týden uvedla, že rozhodnutí WTO lituje. "Kanály, jimiž se zahraniční publikace, filmy a audiovizuální produkty mohou dostat na čínský trh, jsou otevřené dokořán," uvedlo čínské ministerstvo obchodu.

Případ je pro Čínu citlivý, protože její komunistická vláda považuje kontrolu nad obsahem filmů, hudby, knih a dalších médií za prostředek k udržení své politické moci, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK