Koruna dopoledne oslabila na 18,25 Kč/USD, k euru stagnovala

17.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Česká měna dopoledne oslabila vůči dolaru, k euru se obchodovala blízko pátečního závěru. Krátce po 10:30 koruna klesla na 18,25 Kč/USD, vůči euru stála na 25,78 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka začaly trhy nový týden v negativní náladě. Už v pátek zavírala v poklesu Wall Street a pokles se přes Asii přenáší i do Evropy. Spolu s tím přichází negativní vliv i na středoevropské měny, kde maďarský forint a polský zlotý výrazně oslabily, dodal Vlk.

Koruna podle něj zůstává stabilnější měnou než její protějšky. Ztráty české měně nepřineslo ani víkendové prohlášení ministra financí Eduarda Janoty, který hovořil o výrazně vyšším deficitu státních financí v příštím roce, než se doposud předpokládalo.

"I když se to zatím na koruně neprojevilo, vývoj veřejných financí je třeba vidět jako varování, že se odsouvá přijetí eura a že bez zásahu hrozí i zhoršení ratingu," míní Vlk.

Dolar se podle něj opřel o větší zájem o americké dluhopisy v souvislosti s nepříznivými čísly z americké ekonomiky a krátce po 10:30 zpevnil na 1,4128 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK