ČEZ: O účast v tendru na dostavbu Temelína zatím zažádalo 12 firem

17.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Kvalifikační dokumentaci k tendru na dostavbu jaderné elektrárny (JE) Temelín si zatím vyzvedlo 12 firem. ČTK to dnes sdělil mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž s tím, že nemusí jít o konečné číslo. ČEZ přijímá žádosti o účast do 30. října.

"Dvanáct firem je vysoké číslo s ohledem na počet světových dodavatelů," řekl Kříž. Odborníci se shodují, že v případě použití tlakovodního reaktoru připadá pro ČEZ v úvahu v podstatě jen pět dodavatelů: vedle amerického Westinghousu francouzská Areva, ruský Atomstrojexport, japonské Mitsubishi a společný francouzsko-německo-japonský projekt Atmea. Svou účast přes sdělovací prostředky dosud potvrdily Westinghouse a Atomstrojexport.

Veřejná zakázka je vypsána na dva bloky v JE Temelín a jednostrannou nabídku na tři jaderné bloky jinde v Evropě. V Česku ČEZ podle Kříže neuvažuje o žádných jiných lokalitách kromě nynějších. "Tím myslím třeba Blahutovice, to je záloha pro příští generace," dodal.

Výkon bloku je ve výběrovém řízení stanoven na minimálně tisíc megawattů. Dva nynější jaderné bloky v Temelíně, které dodala firma Westinghouse, mají instalovaný výkon po tisíci megawattech. První blok byl spuštěn v roce 2000, druhý o dva roky později. Loni temelínská jaderná elektrárna vyrobila 12,103 miliardy kilowatthodin elektřiny. Jaderné palivo dodává společnost Westinghouse. Od roku 2010 jej nahradí ruská firma TVEL, která vyhrála výběrové řízení v roce 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK