Vláda rozhodla o vypořádání části ruského dluhu, chce 17 mil.USD

17.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Vláda dnes rozhodla o postupu vůči firmě BMC Agro-Industry, která byla v roce 2000 pověřena vypořádáním části dluhu někdejšího Sovětského svazu, ale nenaplnila své závazky. Premiér Jan Fischer novinářům řekl, že na celý dluh už Česko nedosáhne, spokojí se tedy se splátkami. Podle návrhu ministerstva financí by bylo možné získat od BMC Agro-Industry do roku 2017 splátky celkem přes 17 milionu dolarů (přes 300 milionů Kč). "Je to jediná možnost," dodal ministr financí Eduard Janota.

Ministerstvo navrhovalo vztahy se společností urovnat přesto, že firma své předchozí závazky vůči státu nedodržela, i když tehdy měla za dluh do státní pokladny zaplatit jen asi polovinu nyní domluvené částky.

"Tento postup přispívá k dořešení pohledávek České republiky za Ruskou federací," řekl již dříve ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Vyřešen má současně být i vztah státu s další firmou do problematiky ruského dluhu zapojenou, se společností Škoda Export Limited. Té budou zaplaceny ověřeně vynaložené náklady, které potvrdil auditor.

BMC Agro-Industry nedávno média spojila s lidmi z okolí Filipa Bušiny, podnikatele a do nedávné doby také spolupracovníka středočeského hejtmana Davida Ratha. Bušina, který se znal s bývalým předsedou představenstva BMC Agro-Industry a synem nynějšího předsedy představenstva Davidem Belousem, nyní čelí obvinění ze stamiliónových podvodů. Ve firmě působil po určitou dobu i tehdy vlivný místopředseda ČSSD Karel Machovec.

Na pokračování služeb společnosti BMC Agro-Industry trvala v roce 2008 při vyjednáváních také ruská strana. Tím, že ČR zatím neuznává tuto část někdejšího dluhu jako vypořádanou, nesplnila totiž BMC Agro-Industry své závazky ani vůči Rusku.

V březnu roku 2000 schválila vláda tehdejšího premiéra Miloše Zemana, že Rusko část dluhu zaplatí dodávkou tří kusů letounu Jak 42D, které BMC Agro-Industry jako prostředník převezme a následně prodá. Odepsat se tak mělo podle rozhodnutí vlády celkem 54 milionů dolarů. Podle deníku Mladá fronta Dnes (MfD) i důvěryhodného zdroje ČTK však nynější předseda představenstva firmy Anatolij Belous sice získané stroje skutečně prodal, peníze ale nikdy státu neodevzdal. Podle MfD byla na Belouse podána žaloba pro poškozování věřitele, kterým je český stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK