MfD: Moravským naftovým dolům loni vzrostly zisk a tržby

18.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Holding Moravské naftové doly, který náleží do impéria podnikatele Karla Komárka, loni zvýšil tržby na rekordních 4,3 miliardy Kč a vydělal 1,56 miliardy hrubého. Mladé frontě Dnes čísla z výroční zprávy potvrdil mluvčí Komárkovy skupiny KKCG Dan Plovajko.

Za růstem tržeb stál především rychlý nárůst cen zemního plynu a ropy, která ještě loni touto dobou dosahovala historicky nejvyšších hodnot. Dobré výsledky tak firma měla i přesto, že ropy vytěžila méně.

V jihomoravských aktivních vrtech klesá těžba několik let po sobě, meziročně zhruba o 40.000 metrů krychlových. To před dvěma lety představovalo 15 procent celoroční produkce MND. "V roce 2008 pokračoval očekávaný pokles těžby ropy a předpokládáme, že trend bude pokračovat i letos," uvádí představenstvo firmy ve výroční zprávě.

Tuzemskou ropu se zatím příliš nedaří nahrazovat novými ložisky. Zvýšit těžbu se loni nedařilo ani další české firmě, která se zabývá vyhledáváním ropy a zemního plynu na severní Moravě, společnosti Unigeo.

Druhým odvětvím, do kterého MND investují ve velkém, je zemní plyn, především jeho uchovávání v podzemních zásobnících. "Plánujeme zvýšit kapacitu podzemního zásobníku v Uhřicích minimálně o polovinu," poznamenal Plovajko. Na projektu za miliardy by se měla finančně podílet také Evropská unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK