MF umožnilo daňové odpočty úroků z přefinancovaných hypoték

18.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Ministerstvo financí vydalo pokyn, který umožňuje daňové odpočty úroků při vícerém přefinancování hypotečních úvěrů. ČTK o tom dnes informoval mluvčí MF Ondřej Jakob. Klienti hypotečních bank, kteří převedli svou půjčku do jiné banky nebo na jiný typ hypotéky více než jednou, podle předchozího výkladu MF ztráceli nárok na odpočet zaplacených úroků od základu daně z příjmu.

MF podle mluvčího připravilo tento pokyn kvůli nejednotné aplikaci ustanovení zákona o daních z příjmů v praxi. "K tomu docházelo kvůli interpretačním potížím plynoucím z příslušného ustanovení zákona a rozporu tohoto ustanovení s cílem a účelem zákona, kterým je poskytnutí daňové úlevy při financování nemovitosti sloužící k vlastnímu bydlení poplatníka," uvedl Jakob.

Jak dále upozornil, zmiňované nejednoznačné ustanovení zákona o dani z příjmu nebylo navrženo ministerstvem financí, ale vzešlo z poslanecké iniciativy. "Jeho důsledky se naplno projevily až nyní, kdy řadě lidí končí fixační období u hypoték," dodal.

Podle informací z tisku se tato situace letos týká asi 70.000 osob. Asociace hypotečních makléřů odhadla, že jen letos objem hypotečních úvěrů, který mohou zákazníci takto refinancovat, činí až sto miliard korun. Z refinancování se tak prý stává zajímavý byznys, protože nyní začínají dobíhat hypoteční ročníky 2004 a 2006 s pětiletou a tříletou fixací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK