Průzkum: Zaměstnavatelé letos omezují benefity

18.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Zaměstnavatelé letos omezují benefity. Zatímco před rokem neměla žádný benefit zhruba čtvrtina zaměstnanců, nyní je to více než třetina. Dovolenou navíc mělo v prvním pololetí minulého roku 39 procent lidí, nyní už jen 30 procent. Nápoje na pracovišti zdarma má místo třetiny už jen čtvrtina zaměstnanců, vzdělávání či pružnou pracovní dobu o šest procentních bodů méně lidí. Vyplývá to z analýzy společnosti Profesia, která provozuje stejnojmenný pracovní portál.

"Porovnali jsme nemzdové benefity v prvním pololetí letošního a minulého roku. Naprosto všechny byly postupně přiznávány menšímu počtu zaměstnanců. Je evidentní, že zaměstnavatelé reagují na ekonomickou krizi. Je mnohem jednodušší omezit poskytované benefity než snížit mzdy, nebo část lidí propustit," uvedl jednatel společnosti Profesia Dalibor Jakuš.

V podílu zaměstnanců, kteří už nemají ke své mzdě žádné další zvýhodnění, je patrný poměrně výrazný nárůst. Zatímco v minulém roce to byla zhruba jedna čtvrtina lidí, dnes je to podle Jakuše už téměř 35 procent, což značí nárůst o 8,4 procentního bodu.

Pokles poskytovaných benefitů se přitom týká jak privátní, tak i státní sféry. "Také ve státní správě a samosprávě se šetří na benefitech. Proti soukromé sféře je tam nižší podíl zaměstnanců, kteří nemají na benefity nárok. Jejich počet se ale zvýšil o téměř polovinu, z 16 na 24 procent," upozornil Jakuš.

Propady ve většině sledovaných zaměstnaneckých zvýhodnění zaznamenávají i další obory. Například v sektoru školství, vzdělávání, věda a výzkum měli lidé hlavní zvýhodnění ve formě bezplatného vzdělávání. Tento benefit čerpalo 57 procent lidí, letos je to už pouze 42 procent. Toto je zároveň nejvyšší pokles, který byl zaznamenán při analýze největších sektorů ekonomiky.

"Samozřejmě platí, že nejvíce se snižují jednoduše odstranitelné benefity, jako jsou například bezplatné nápoje na pracovišti. Naopak služební auto má k dispozici obvykle jen velmi nízké procento lidí, takže ani propad není výrazný. Avšak snížení počtu lidí pobírající daný benefit z 10,5 na 9,3 procenta procenta znamená pokles jejich počtu o desetinu," připomněl Jakuš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK