ODS navrhuje jednotné místo pro výběr daní, cel a pojistného

18.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Občanská demokratická strana navrhuje zřízení jednotného inkasního místa, ve kterém lidé budou platit daně, cla a nemocenské, důchodové a zdravotní pojištění. "Lidé tak nebudou chodit zvlášť na každý úřad a ušetří tak čas, peníze a nervy," řekl dnes novinářům místopředseda ODS Petr Nečas. Horizont jeho fungování je rok 2014, dodal náměstek ministra financí Ivan Fuksa (ODS).

Sjednocení výběru daní, cel a pojistného podle Nečase sníží administrativní zátěž a umožní jejich lepší kontrolu a vymahatelnost.

Plán předpokládá sjednocení jak institucí, tedy finančních a celních úřadů a úřadů sociálního zabezpečení, tak formulářů a placení daní, cel a pojistného na jeden účet. Nečas odhadl úspory díky sjednocení výběru a zrušení několika tisíc pracovních míst v řádu miliard korun. Náklady budou v řádu stovek milionů Kč, doplnil Fuksa.

Podle návrhu ODS by ze stávajících zhruba dvou stovek finančních úřadů a 54 celních úřadů vznikla necelá stovka poboček krajských finančních úřadů. Ta část, která je nyní spravována OSSZ z hlediska výběru pojistného, by přešla na tyto pobočky.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) by podle návrhu nadále spravovala systém starobních, invalidních důchodů a pozůstalostních penzí. Současně by agenda zdravotních pojišťoven ve výběru pojistného přešla na tuto zhruba stovku krajských poboček finančních úřadů, dodal Nečas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK