Austrálie s Čínou podepsaly prodej LNG za 41 miliard USD

18.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Perth/Peking 18. srpna (ČTK) - Austrálie a Čína dnes podepsaly dohodu o prodeji zkapalněného zemního plynu (LNG) z plánovaného australského terminálu Gorgon za 41 miliard dolarů (742,5 miliardy Kč). Je to dosud největší obchodní kontrakt mezi oběma zeměmi a partnery v něm budou dvě nejdražší veřejně obchodované ropné společnosti světa - americká Exxon Mobil a čínská PetroChina.

"Vypovídá to o charakteru obou našich ekonomiky a o faktu, že Austrálie je pro Čínu důležitá stejně tak, jako je Čína důležitá pro Austrálii," řekl agentuře Reuters v Pekingu australský ministr přírodních zdrojů Martin Ferguson.

Exxon a PetroChina dohodu uzavřely jen několik týdnů poté, co Exxon podepsal smlouvu o prodeji LNG z Gorgonu s indickou společností Petronet. Díky oběma dohodám by partneři na Gorgonu mohli dlouho odkládaný definitivní souhlas s projektem výstavby terminálu u pobřeží západní Austrálie dát již příští měsíc.

PetroChina se po dnešku celkově dohodla odebírat z Gorgonu 3,25 milionu tun plynu ročně po dobu 20 let a stala se největším zákazníkem projektu, uvedl Ferguson. Rozsáhlý projekt vede americký Chevron, který na něm má podíl 50 procent a po 25 procentech vlastní Exxon a Royal Dutch Shell. Plánovaná roční produkce projektu má činit 15 milionů tun ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK