General Motors zvýší v USA výrobu; pomáhá šrotovné

18.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 18. srpna (ČTK) - Americká automobilka General Motors se chystá ke zvýšení výroby na americkém trhu. Umožní jí to silný zájem o nákup nových vozů díky takzvanému šrotovnému, které zavedla tamní vláda. Informovala o to agentura AP. General Motors ale není jediným podnikem, který má ze šrotovného prospěch. Na zvýšení výroby se chystají i konkurenční automobilky.

General Motors v několika montážních závodech prodlouží pracovní dobu. Podle zástupců odborových organizací, které v automobilce působí, se výroba zřejmě zvýší v závodech v Lordstownu ve státě Ohio a v Orion Township v Michiganu.

O jeden den se prodlouží délka pracovního týdne v Lordstownu, kde se vyrábí malý vůz Chevrolet Cobalt. S podobným postupem se počítá také v Orionu, kde General Motors vyrábí vozy Chevrolet Malibu a Pontiac G6.

V rámci šrotovného mohou Američané dostat příspěvek až 4500 dolarů (asi 81.600 Kč) na nákup nového vozu, pokud nechají svůj starý a málo efektivní vůz sešrotovat. Díky programu šrotovného výrobu zvyšují vedle automobilek General Motors a Ford také firmy Honda, Toyota, Hyundai a Chrysler.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK