Americké akcie dopoledne vzrostly díky poptávce po ropě

19.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. srpna (ČTK) - Akcie na newyorské Wall Street v poledne vzrostly, přestože ráno převládl pesimistický pohled na ekonomiku. Ranní vývoj ovlivnily ztráty na burzách v Asii. Náladu na trzích ale zlepšil překvapivý růst poptávky po ropě.

Index Dow Jones v poledne newyorského času posílil o 0,6 procenta na 9276,4 bodu a index Nasdaq Composite stoupl na 1962,8 bodu. Připsal si tak třetinu procenta, ukázaly v 18 hodin internetové stránky Yahoo! Finance.

Hlavní index šanghajské akciové burzy dnes klesl o pět procent, protože se investoři v Asii začali obávat, zda oživení čínské ekonomiky vydrží. Dolů šly i hlavní akciové indexy v Evropě.

Americké vládní statistiky ale ukázaly, že zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden klesly o více než osm milionů barelů. Investoři si to vyložili jako výsledek vyšší poptávky a znamení, že se ekonomická situace skutečně zlepšuje.

Akcie se tento týden pohybují oběma směry. Po výrazném pondělním propadu se v úterý zvýšily. Analytici říkají, že toto kolísání ještě několik týdnů potrvá, protože investoři opravují své naděje na hospodářské oživení podle reálných čísel, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK