Lašák v LN: Tržby ČSA v pololetí propadly o zhruba 14 procent

20.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Českým aeroliniím se v pololetí propadly tržby o přibližně 14 procent. V rozhovoru pro dnešní Lidové noviny to uvedl prezident společnosti Radomír Lašák. V loňském prvním pololetí měla firma provozní výnosy 11,17 miliardy korun.

Pokles tržeb podle Lašáka představuje klíčový problém. "Letecké společnosti po celém světě si ještě více začaly konkurovat cenou, čímž došlo k dramatickému snížení průměrných cen letenek. ČSA není bohužel vedoucím hráčem na světě ani v Evropě a může je jenom respektovat," řekl LN. "Pokles v tržbách je tím pádem skutečně veliký," dodal šéf státní firmy, která je nyní uprostřed privatizace.

Podle Lašáka se pololetní pokles tržeb pohybuje z hlediska trhu ve spodním kladném pásmu. Lufthanse podle něj poklesly výnosy o zhruba 15 procent, Air France-KLM o víc než 20 procent a Austria Airlines o 21 procent.

Za poklesem stojí rovněž úbytek pasažérů, který se však v létě údajně zpomalil. "Předpověď za červen hovoří o propadu 6,3 až 6,5 procenta. Zdá se, že letní sezona zpomalí tento pokles a že v červenci a srpnu se celkový počet pasažérů sníží pouze o dvě až tři procenta," poznamenal Lašák.

Propad tržeb chtějí aerolinky kompenzovat. "Bavíme se o snížení kapacity, při které bude možno zachovat základní model podnikání ČSA jako síťového dopravce. Z naší flotily ubude pět letadel," řekl s tím, že firma zároveň počítá s úsporným programem. "Cílem je ušetřit za rok 800 milionů korun. Kdybych do toho započítal další sdílené náklady, jako jsou židle, světla a podobné věci, uspoříme přes jednu miliardu korun," vysvětlil. Snižování kapacity ale prý přinese také náklady, jako například odstupné pro odcházející pracovníky.

O privatizaci ČSA nyní bude rozhodovat ministerstvo financí. Ze soutěže o koupi podniku se ve středu stáhla společnost Air France-KLM, a v tendru tak zbyl jediný zájemce - konsorcium Unimex a Travel Service. Ministerstvo poté uvedlo, že ve veřejném výběrovém řízení bude pokračovat; úřad již podruhé prodloužil lhůtu pro podání cenových nabídek, tentokrát z poloviny září na 30. září. Po podání cenové nabídky se prý úřad rozhodne, zda vládě prodej firmy doporučí. Podle dřívějších odhadů analytiků prodej ČSA by mohl přinést zhruba pět miliard korun.

První čtvrtletí skončilo hospodaření firmy ztrátou 1,3 miliardy korun. Na pravidelných linkách ČSA za pololetí přepravily 2,08 milionu cestujících, což bylo meziročně o 9,6 procenta méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK