Japonské akcie zpevnily, pomohlo oživení na burze v Šanghaji

20.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes zastavily pokles a hlavní index zaznamenal relativně silný růst. Trh částečně reaguje na oživení v Šanghaji, kde za poslední dva týdny ceny akcií klesly asi o 20 procent. Na devizových trzích klesal japonský jen, a to právě v důsledku oživení na burzách. S návratem chuti riskovat se zvyšuje i zájem o měny s vyšším výnosem.

Index Nikkei 225 si připsal 179,41 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,76 procenta na hodnotě 10.383,41 bodu. Ve středu indikátor klesl na nejnižší úroveň od konce července. Širší index Topix vzrostl o 1,6 procenta na 958,59 bodu.

Zájem byl o akcie firem, které se pohybují kolem těžby a zpracování nerostných zdrojů. Na ně příznivě zapůsobil hlavně silný růst cen ropy. Cena komodity se vydala prudce vzhůru v reakci na citelný pokles zásob v amerických skladech a vrátila se nad 70 dolarů za barel.

Burza v Šanghaji dnes zastavila propad a vrátila se k růstu. hlavní index krátce před koncem obchodování vykazoval růst asi o 4,3 procenta.

Na devizových trzích klesal kurz jenu, a měna tak navázala na pokles z předchozího dne. Obchodníci měli zájem hlavně o měny s vyšším úročením a o měny zemí, kde se těží nerostné suroviny. To je například australský a kanadský dolar.

"Podmínky na trhu teď nejsou špatné, japonský jen teď prochází fází korekce," řekl podle agentury Reuters makléř jedné z evropských bank. "Zatím to ale nekončí. Fázi korekce bychom u jenu a na akciových trzích mohli pozorovat ještě aspoň týden," dodal makléř.

Dolar k jenu zpevnil o 0,3 procenta na 94,35 JPY, ve středu přitom klesl až na 93,66 JPY a byl nejslabší za poslední měsíc. Euro k jenu vystoupilo na 134,28 JPY a připsalo si zisk 0,4 procenta. Z komoditních měn si australský dolar k jenu připsal 0,3 procenta a novozélandský dolar 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK