ARK ČR: Vyšší daň z převodu nemovitostí může rozkolísat celý trh

20.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Zvýšení daně z převodu nemovitostí, které navrhuje ministr financí Eduard Janota, by mohlo rozkolísat celý realitní trh. Zasáhlo by totiž nejen obchody s novými byty, ale všechny realitní transakce, tvrdí v dnešní tiskové zprávě Asociace realitních kanceláří ČR. Janota chce vedle dalších daňových opatření zvýšit daň z převodu nemovitostí ze tří na pět procent.

"Je docela možné, že příjmy spojené s navrhovaným navýšením daně z převodu nemovitostí o dvě procenta budou méně efektivní než úspory, spojené s výběrem této daně, pokud by byla úplně zrušena," uvedl generální sekretář asociace Jan Borůvka.

Šéf financí navrhuje kvůli snížení schodku státního rozpočtu zvýšit v příštím roce také dolní sazbu daně z přidané hodnoty z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Zatímco developerské a stavební firmy se proti tomuto kroku jednohlasně postavily, realitní kanceláře vnímají růst DPH "pro státní rozpočet za přínosnější" než zvýšení daně z převodu.

"Naopak zvýšení daně z převodu nemovitostí by skutečně mohlo tento (realitní) segment rozkolísat a způsobit, že v konečném výsledku takzvaně nula od nuly pojde," sdělil prezident ARK ČR Jaroslav Novotný.

Navýšení daně z převodu nemovitostí by podle Borůvky zasáhlo veškeré realitní transakce, zatímco zvýšení DPH by se prý týkalo pouze nové výstavby.

Janota chce snížit schodek rozpočtu v příštím roce o více než 70 miliard Kč. Kromě zvýšení DPH počítá mj. i se zvýšením spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK