Koruna dopoledne zpevnila vůči euru i dolaru

20.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Česká měna dopoledne posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:15 si koruna vůči euru polepšila na 25,60 Kč/EUR a k dolaru na 17,98 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna zatím drží pozice, avšak akcie vybízejí k růstu. Poté, co středoevropské měny dokázaly zastavit oslabování v průběhu středy, je pro korunu nadále aktuální hladina 25,60 Kč/EUR, dodal.

Člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek dnes uvedl, že makroekonomické podmínky v Česku i ve světě neumožňují diskutovat o zpřísňování měnových podmínek. "To zřejmě nemohlo nikoho překvapit, pro korunu by mělo jít o neutrální zprávu," míní Vlk. Odhadl, že úrokové sazby nyní zůstanou po delší dobu na současné úrovni.

Vzhledem k tomu, že hlavní akciové trhy opět udělaly krok vzhůru, mohly by středoevropské měny pociťovat pozitivní vliv. Polský zlotý a maďarský forint mohou kompenzovat ztráty z úvodu týdne, zatímco koruna bude stabilnější, konstatoval Vlk.

Americký dolar se kolem 10:15 stabilizoval na úrovni 1,4238 USD/EUR. Důležité události jsou na programu až odpoledne. V USA vyjde pravidelná zpráva o žadatelích o dávky v nezaměstnanosti, důležitější by podle Vlka měl být index průmyslové aktivity filadelfského Fedu. "Obdobný index z oblasti New Yorku výrazně překonal očekávání a v pozitivním duchu by mohlo vyznít i dnešní číslo," naznačil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK