Ústecký kraj nesouhlasí s paroplynovou elektrárnou v Počeradech

20.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem. 20. srpna (ČTK) - Ústecký kraj nesouhlasí plánovanou výstavbou dvou 440 MW bloků paroplynové elektrárny v Počeradech na Lounsku. Náměstek hejtmanky Arno Fišera (ČSSD) dnes v Ústí nad Labem novinářům řekl, že bloky by mohly znamenat zvýšení množství vypouštěných škodlivin v regionu. Kraj podle něho požaduje, aby ČEZ před jejich spuštěním uzavřel jinou elektrárnu v regionu.

Fišera vysvětlil, že požadavek kraje souvisí se zhruba čtyři roky starou koncepcí, kterou Ústecký kraj přijal kvůli snižování znečištění ovzduší. Podle této koncepce má být výstavba nějakého jiného zdroje znečištění vždy kompenzována uzavřením jiného zdroje. Dodal, že ČEZ sice bloky staví jako záložní, radní se prý obávají, že by i tak mohly být v provozu dlouhou dobu a zatěžovat již tak špatné ovzduší v regionu.

Do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech chce ČEZ investovat 20 miliard korun. Letos v červnu uzavřel smlouvu o výstavbě se společností Škoda Praha Invest. Elektrárna má začít dodávat elektřinu v roce 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK