Zaplavené obce Novojičínska mohou získat první peníze z EU

20.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 20. srpna (ČTK) - Na výstavbu a opravy silnic k takzvaným Domům velké vody, které vzniknou jako náhradní bydlení po letošních povodních na Novojičínsku, přispěje Evropská unie. Regionální rada Moravskoslezsko, která má rozdělování peněz z EU na starosti, uvolní až 32 milionů korun na budování infrastruktury, řekl dnes ČTK Michal Sobek z rady. Jsou to první peníze z EU, které míří do povodněmi postiženého regionu, následovat mají další.

Sobek upřesnil, že dotace jsou určeny na výstavbu a rekonstrukce v Jeseníku nad Odrou, Kuníně a Životicích u Nového Jičína, které vedou k území s plánovanou výstavbou náhradních domků pro lidi bez obydlí. Z evropských peněz může být podpořena i výstavba chodníků, dešťové kanalizace nebo veřejného osvětlení, které souvisí s těmito komunikacemi.

Obcím chce rada nabídnut zjednodušený postup předkládání projektů s cílem urychlit jejich administraci a schválení, podotkl Sobek. Obce mohou o peníze žádat průběžně od 7. září.

Podle ředitele Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko Davida Sventka nemohou být peníze z evropských fondů využity přímo na výstavbu rodinných domů, ale mohou pomoci například při obnově občanské vybavenosti. Právě tímto směrem by se měla ubírat další finanční výpomoc, kterou regionální rada zatím připravuje.

Povodně, které připravily o život v celém Česku 15 lidí, vypukly na severu Moravy a postupně ve větší či menší míře postihly i další regiony - Olomoucký, Jihočeský a Zlínský kraj, Vysočinu, Ústecký a Liberecký kraj. Voda napáchala jen v Moravskoslezském kraji škodu přesahující 3,1 miliardy korun, ve všech postižených oblastech pak způsobila škodu za zhruba 8,57 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK