Citco: Ceny mobilů v pololetí meziročně klesly o 16 procent

20.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Ceny mobilních telefonů klesly v pololetí meziročně o 16 procent. Je to výraznější snížení než u ostatní elektroniky, která zlevnila o 10,6 procenta. Uvedla to analytická firma Citco.

Snižující se ceny komunikačních přístrojů znamenaly podle analytika Citca Tomáše Wolfa růst tržeb maloobchodníků. Ti si přišli letos v červnu na tržby o 2,9 procenta vyšší než loni. Ceny podle něj tlačí dolů zejména asijští výrobci a také tvrdý konkurenční boj v rámci kterého obchodníci nabízí všemožné slevy.

"Mobilní telefon je zboží, jehož nákup v době krize či nejistoty spotřebitelé odsouvají na lepší časy. Dá se předpokládat, že i v dalších měsících se dočkáme levnějších a výkonnějších mobilů," uvedl Wolf.

Podle serveru Mobil.cz klesla cena mnoha modelů mobilních telefonů za poslední tři měsíce až o třetinu. O třetinu zlevnila například Nokia 6220 classic. O nejvyšší částku, tedy o 3500 korun, se snížila cena Nokie N96. Výrazný pokles cen přišel také u telefonů z dílen Sony Ericssonu nebo Samsungu.

V tuzemsku je přes 13 milionů aktivních mobilních telefonních čísel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK