HN: Vyhláška omezila některým firmám nárok na dlužné mzdy

21.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Nárok na proplacení dlužných mezd za poslední tři měsíce mají pouze podniky, které se ocitly v insolvenčním řízení po 20. červenci, tedy po platnosti novely zákona, jež náhradu v takovém rozsahu umožnila. Omezení této státní pomoci pro podniky v krizi přináší nová vyhláška ministerstva práce a sociálních věcí, informují dnešní Hospodářské noviny.

Podle Svazu průmyslu a dopravy se úprava dotkne desítek firem a tisíců zaměstnanců, píšou HN a uvádějí příklad čelákovické slévárny TOS-MET. Podle novely by dlužné mzdy za poslední tři měsíce měl podniku vyplatit úřad práce. Protože ale návrh na konkurz přišel ještě před platností zákona, firma se výraznější pomoci zřejmě nedočká. Podle starého zákona měli lidé nárok na dva měsíční platy.

Takové omezení účinnosti novely ale poslanci podle deníku původně nezamýšleli. "To, co jsme v parlamentu schvalovali, mělo pomoci všem, ne jenom někomu," citují HN poslankyni Evu Dundáčkovou.

Ředitel odboru politiky zaměstnanosti Štefan Duháň ovšem na vyhlášce trvá. "Nic se měnit nebude, ta norma je v souladu se zákonem," uvedl s tím, že ministerstvo má k dispozici právní rozbor.

O proplacení dlužných mezd již požádala například více než tisícovka bývalých zaměstnanců zkrachovalých skláren Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou. Náhradu do výše tří měsíčních platů jim má vyplatit havlíčkobrodský úřad práce, který na výplaty podle předběžného odhadu bude celkem potřebovat kolem 100 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK