Akcie v USA opět rostly díky údajům a čínskému trhu

21.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. srpna (ČTK) - Americký akciový trh ve čtvrtek posiloval třetí den po sobě a jeho růst vedl finanční sektor. Trh reagoval na nové údaje z amerického průmyslu a oživení čínských akcií. Na devizovém trhu díky zlepšeným vyhlídkám klesla potřeba uchylovat se k bezpečnějším měnám, což oslabilo kurz dolaru i japonského jenu.

Dow Jonesův index vzrostl o 0,76 procenta na 9350,05 bodu. Souhrnný index trhu Nasdaq se zvýšil o 1,01 procenta na 1989,22 bodu.

Trh byl zpočátku zklamaný nečekaným zvýšením počtu nových nezaměstnaných v USA, později mu však dodala energii zpráva o zlepšení situace průmyslu ve střední části východního pobřeží. K růstu přispělo i výrazné oživení na čínském akciovém trhu, který za poslední dva týdny ztratil 20 procent.

"To, že důležitější údaje o počtu nezaměstnaných byly zastíněny čísly z průmyslu a oživením v zahraničí, ukazuje, kolik optimismu na trhu nyní je," řekl agentuře Reuters analytik Dan Faretta z chicagské firmy Lind-Waldock.

Index finančního sektoru S&P posílil o 2,6 procenta. Citigroup po optimistickém výhledu akcií získala 8,5 procenta a pojišťovna AIG nabrala přes 21 procent, když její nový šéf řekl, že firma bude schopna splatit svůj rozsáhlý dluh u federální vlády.

Dolar a jen na devizovém trhu mírně oslabily, a euro tak zpevnilo. Růst akcií a příznivé údaje z amerického průmyslu utlumily snahu investorů zajišťovat se nákupy bezpečných měn.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,4263 USD a proti jenu stouplo o 0,3 procenta na 134,25 JPY. Dolar k jenu zpevnil o 0,1 procenta na 94,15 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK