Japonské akcie až na třítýdenním minimu, srazil je silný jen

21.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. srpna (ČTK) - Japonské akcie klesly na konci týdne v jednu chvíli až na nejnižší úroveň od konce července a nakonec jejich hlavní index ztratil 1,4 procenta. Tokijskou burzu srazil růst kurzu jenu proti ostatním světovým měnám a ukončení programu šrotovného v USA, které oslabilo akcie automobilek v čele s Toyotou.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 145,21 bodu na 10.238,20 bodu a během dne se propadly až na 10.142,22 bodu, nejníže od 30. července. Za celý týden index ztratil zhruba 3,6 procenta.

Jen dnes v Asii vůči dolaru výrazně zpevnil, protože trh dostal strach z dalšího propadu čínských akcií. Silný jen sráží zisky vývozců. Automobilky oslabilo oznámení vlády USA, která hodlá ukončit program šrotovného již v pondělí. Vládne také nervozita z vývoje na čínském akciovém trhu a investoři jsou opatrní, protože čekají na parlamentní volby v Japonsku na konci měsíce.

Ukončení šrotovného v USA je nepříznivou zprávou pro japonské automobilky, kterým tak zřejmě vyschne odbyt na americkém trhu. Akcie Toyoty klesly o zhruba tři procenta, Honda ztratila přes čtyři procenta a Nissan se propadl o více než pět procent.

Na devizovém trhu jen k dolaru vystoupil na měsíční maximum. Trh se zaměřuje na čínské akcie, u nichž se čeká další pokles v reakci na zprávu o čínských opatřeních ke zpřísnění kapitálových pravidel bank.

Na tokijském devizovém trhu dolar k jenu oslabil o 0,5 procenta na 93,74 JPY a předtím se propadl až na 93,47 JPY. Euro k jenu oslabilo o 0,6 procenta na 133,40 JPY a vůči dolaru evropská měna klesla o 0,2 procenta na 1,4232 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK