Koruna si dopoledne připsala výrazné zisky vůči euru i dolaru

21.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Česká měna dopoledne výrazně zpevňovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:15 koruna ve srovnání s čtvrtečním závěrem vůči euru posílila o 16 haléřů na 25,44 Kč/EUR a k dolaru o 21 haléřů na 17,79 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Koruna dnes otevřela silnější, kolem 25,50 Kč/EUR. Následně se od této hranice odpoutala a dostala se až na 25,42 Kč/EUR, do těsné blízkosti letošních nejsilnějších hodnot dosažených koncem července," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Koruna podobně jako polský zlotý a maďarský forint nakonec zúročila čtvrteční pozitivní vývoj na světových trzích. Dnes ráno tento pohyb navíc podpořily další dobré zprávy z německé ekonomiky, která je pro region klíčová, doplnil Vlk

Dopolední vývoj na evropských akciových trzích je podle Vlka sice nadále pozitivní, hlavní indexy se však pohybují jen těsně v plusu. Středoevropské měny by tak neměly mít motivaci své zisky dál výrazně rozšiřovat, odhadl.

Dolar kolem 10:15 oslabil na 1,4290 USD/EUR, když trh ovlivnil nečekaně silný index nákupních manažerů v Německu. Trh odpoledne čeká údaje z USA o prodeji existujících domů, uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK