Bernanke: Světová ekonomika se začíná uzdravovat

21.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jackson Hole 21. srpna (ČTK) - Globální ekonomika se zřejmě začíná uzdravovat z hlubokého poklesu, ale oživení bude spíše zdlouhavé a rizika zůstávají. Uvedl to v dnešním projevu v rámci ekonomické a finanční konference šéf centrální banky USA (Fed) Ben Bernanke.

"Po prudkém poklesu za uplynulý rok se zdá, že ekonomická aktivita se stabilizovala, jak ve Spojených státech, tak v zahraničí, a výhled návratu k růstu v nejbližším období ze zdá dobrý," řekl Bernanke. Ekonomiky již sice mají to nejhorší za sebou, Bernanke však současně varoval, že bude potřeba ještě překonat několik obtížných překážek. Upozornil rovněž, že oživení je relativně pomalé a hlavně nezaměstnanost klesá velmi pozvolna.

Německu, Francii a Japonsku se již podařilo vymanit z recese a americká ekonomika se již zřejmě stabilizovala po devastující finanční krizi a bolestivém hospodářském poklesu, který způsobil ztrátu téměř sedmi milionů pracovních míst. Fed od prosince drží úrokové sazby blízko nuly a v rámci boje s krizí a podpory ekonomického růstu napumpoval do finančních trhů jeden bilion dolarů. Na počátku tohoto měsíce centrální banka uvedla, že začne postupně snižovat nákup dlouhodobých vládních obligací, což bylo jedno z mimořádných opatření, které banka používala na oživení ekonomiky, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK