Koruna si dnes připsala výrazné zisky vůči euru i dolaru

21.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Česká měna dnes výrazně zpevnila k euru i dolaru. Dostala se dokonce na letošní maximum, když se obchod uskutečnil za 25,375 Kč/EUR, závěr ji však zastihl na slabší úrovni kolem 25,45 Kč/EUR. Přesto byla koruna proti čtvrtečnímu závěru k euru zhruba o 15 haléřů silnější. K dolaru si polepšila o dvacet haléřů, závěrem se obchodovala na úrovni 17,80 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Ve srovnání s regionem však za sousedními měnami zaostávala, když polský zlotý i maďarský forint si podle Miroslava Frayera z Komerční banky připisovaly mnohem větší zisky. Důvodem byl převládající optimismus na finančních trzích, který byl dnes umocněn zveřejněnými indexy aktivity PMI v eurozóně. "Zejména data za Německo a Francii překvapila vyššími růsty, což dává určitou naději, že vyhlídky středoevropských a východoevropských ekonomik silně závislých na svých exportech se zlepšují," uvedl Frayer.

Českou korunu již delší dobu podporuje vlna optimismu na světových trzích, který dnešní makroekonomické údaje podepřely. Setrvávající pozitivní nálada tak pravděpodobně bude tlačit českou měnu k silnějším úrovním i nadále. "Z pohledu makroekonomických čísel se nám ovšem zdá koruna mírně nadhodnocená. Přestože průmyslový sektor je možná již z toho nejhoršího venku, skutečné oživení zůstává stále velmi křehké a bude záviset především na celkovém zlepšení ekonomické situace v zahraničí. Po opadnutí optimismu proto očekáváme návrat koruny k slabším úrovním, podotkl Frayer.

Dlouhodobě by se však měla koruna držet svého posilujícího trendu, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK