Aktuálně.cz: Ekonomičtí ministři schválili plán na snížení schodku

21.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Ekonomičtí ministři dnes na své poradě přijali soubor návrhů předložený ministrem financí Eduardem Janotou, který má směřovat ke snížení schodku státního rozpočtu na rok 2010. Janota to dnes řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Janotovy návrhy mají snížit deficit o 70 miliard korun, opatření mají ale platit jen v roce 2010.

"Porada ekonomických ministrů můj materiál neodmítla. Má se dopracovat a bude předmětem politických jednání pana premiéra. Pokud bude vůle tento návrh akceptovat, může ho sněmovna schválit jako balíček na jeden rok," uvedl na serveru šéf financí.

Janotův plán se tak podobá návrhu, který ve čtvrtek představil jeho bývalý šéf z ministerstva a lídr strany TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten navrhl schválit kroky snižující rozpočtový schodek jako jeden materiál na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny v září. Schválit příslušné zákony jednotlivě by se podle něj do konce roku nestihlo.

Návrh rozpočtu na příští rok má vláda projednávat 30. září. Rozpočet, který poté předloží Poslanecké sněmovně, bude mít zřejmě schodek 230 miliard korun. Protože se ale v říjnu uskuteční předčasné volby, bude muset nová vláda po volbách předložit návrh nový.

Janota chce ale snížit schodek v příštím roce o více než 70 miliard korun. Navrhuje například zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Počítá i s nárůstem spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun. Jestliže se podaří změny prosadit, bude navrhovaný schodek asi 160 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK