Akcie v USA vzrostly díky centrální bance a trhu s domy

21.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. srpna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne rostly, protože předseda americké centrální banky Ben Bernanke uvedl, že ekonomika Spojených států je na pokraji oživení. Řekl tak investorům to, co chtěli slyšet.

Klíčový index Dow Jones se v poledne newyorského času zvýšil o 1,5 procenta na 9491,7 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil na 2016,3 bodu se ziskem 1,4 procenta. Ukázaly to v 18 hodin SELČ internetové stránky Yahoo! Finance.

Globální ekonomika se podle Bernakeho zřejmě začíná uzdravovat z hlubokého poklesu, ale oživení bude spíše zdlouhavé a rizika zůstávají. Ceny vládních obligací ale po jeho projevu klesly, protože investoři měli větší odvahu riskovat. Dluhopisy jim slouží jako jistější investice za nepříznivých okolností, napsala agentura AP.

Trh reagoval i na příznivou zprávu z trhu s bydlením. Prodej starších domů v USA vyskočil za červenec o 7,2 procenta, což je nejvyšší měsíční nárůst za deset let. A samotný roční přepočet 5,24 milionu domů byl nejvyšším údajem od srpna 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK