Zaměstnanci oděvních firem berou oproti loňsku o desetinu méně

23.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Brno 23. srpna (ČTK) - Zaměstnancům oděvních firem letos od ledna do konce března klesly meziročně mzdy zhruba o desetinu. Jsou dál nejnižší z průmyslových oborů v zemi. Lidé dostávali v průměru 10.605 Kč měsíčně, průměrná mzda v celém tuzemském průmyslu je dvojnásobná, uvedl Český statistický úřad. Oděvní firmy se v posledních letech potýkají hlavně s rostoucími výrobními náklady a asijskou konkurencí. Za posledních sedm let propustily téměř polovinu z 60.000 pracovníků a o půlku snížily i tržby.

Už několik let kopírují stav oboru také veletrhy módy a textilu Styl a Kabo, největší ve svém oboru ve střední Evropě. Jejich 34. ročník začíná na brněnském výstavišti v úterý.

Špatnou situaci v oboru ilustruje i největší tuzemský hráč Oděvní podnik Prostějov, který loni vykázal rekordní ztrátu 1,1 miliardy korun. Přitom o rok dříve vydělal 13,7 milionu. Firma v posledních letech zavřela některé pobočky, propustila stovky lidí a musela upravit výrobní programy. Výrobu oděvů ukončil i Alfatex Móda v Pelhřimově, havlíčkobrodský Pleas už letos uzavřel pět provozů.

Podobně to mají i textilní podniky. Zřejmě největším potížím nyní čelí technické textilnictví, které je navázáno na krizí nejvíce postižené automobilový a stavební průmysl. Například jihomoravská skupina KORD, která vyrábí tkaniny pro gumárenský průmysl, se kvůli krizi dostala do insolvence, věřitelům dluží kolem 5,7 miliardy korun. V insolvenci jsou i další podniky, aktuálně například Jitex a.s., v němž soud začátkem srpna vyhlásil moratorium. Koncem srpna plánuje propustit asi 30 pracovníků.

Od začátku roku snížila stavy z 530 na 350 lidí litvínovská přádelna Schoeller, v nedalekém Mostě uzavře závod s 250 zaměstnanci Hartmann-Rico, výrobu obvazů přesouvá do Indie a Číny. Stovky lidí přišly o práci i ve Zlínském kraji, propouštěl Slezan (stejně jako v severních Čechách), obuvnické firmy Baťa a Novesta. Krize asi pomůže firmě Moleda, výrobci bot Prestige. "V prvních dvou měsících roku prodeje značně poklesly, ale duben byl nejlepším v celé historii firmy," řekl šéf Jaroslav Navrátil. Podle něj lidé kvůli krizi přešli od dražších bot k cenově dostupnějším.

I jinde jsou firmy, které navzdory konkurenci a krizi úspěšně podnikají. Poslední textilní továrna v Plzeňském kraji, výrobce košil Joka Klatovy, přijala po roce od převzetí novým vlastníkem 20 šiček a zvyšuje výrobu. Dobrou kondici hlásí také Technolen v Lomnici nad Popelkou nebo Lanex (dříve Singing Rock) v Poniklé na Semilsku. Ve stejné obci ale na jaře uzavřela provoz firma Bertero (dříve Interlana) a propustila desítky lidí.

Kvůli obrovskému úbytku zakázek odešla podle odhadů Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK) za poslední rok asi třetina všech zaměstnanců tuzemských firem z oboru. "Porovnávat loňský a letošní rok je jako srovnávat dva světy. Musíme se naučit žít v podmínkách zmenšené ekonomiky," řekl před týdnem Mladé frontě Dnes výkonný ředitel ATOK Jiří Kohoutek. Podle něj firmy v oboru přišly v pololetí meziročně o pětinu tržeb. Řada z nich se potýká se špatnou platební morálkou odběratelů.

To se promítá i u zaměstnanců, některé podniky mají problémy s včasnými výplatami mezd. Pracovníkům dlužily nebo dluží výplatu například Vitka Textiles, Tylex Letovice, Perla, bavlnářské závody. Podle ČSÚ brali v letošním 1. čtvrtletí lidé z textilních firem 15.709 korun (meziročně o čtyři procenta víc), zaměstnanci oděvních firem 10.605 Kč (meziročně o 8,5 pct méně) a obuvníci 14.456 korun (oproti 1. čtvrtletí 2008 asi o desetinu víc). Průměrná mzda v tuzemském průmyslu vzrostla o procento na 21.148 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK