Mekelová doufá v brzké rozhodnutí o budoucnosti Opelu

23.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. srpna (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová doufá, že vedení americké automobilky General Motors brzy učiní rozhodnutí o budoucnosti své problémové německé divize Opel. Vedení mělo původně v pátek zveřejnit, kterého ze dvou zájemců o divizi upřednostňuje, rozhodnutí však nepadlo.

Merkelová v rozhovoru pro televizní stanici ZDF vyjádřila lítost nad tím, že rozhodnutí GM v pátek nepadlo, protože nový majitel je pro budoucnost německé firmy velmi důležitý. Dodala však, že doufá v pokrok jednání již příští týden. "Pro zaměstnance i ekonomickou situaci Opelu je životně důležité, aby padlo rozhodnutí," uvedla Merkelová. Rozhovor zveřejní televize dnes večer, agentury však již získaly jeho přepis.

Zájemci o koupi Opelu jsou kanadská společnost Magna International se svým ruským partnerem Sberbank a investorská skupina RHJ International. Magnu upřednostňuje německá vláda. GM však dříve označovala za lépe proveditelnou nabídku firmy RHJ, hlavně proto, že se obává, že při vítězství Magny by patenty a duševní vlastnictví GM padly do rukou konkurenta.

Německá vláda dala již dříve jasně najevo, že rozhodnutí o vítězi boje o Opel je v rukou GM, nicméně kvůli slíbenému úvěru má na rozhodování velký vliv. Německo slíbilo poskytnout automobilce až 4,5 miliardy eur (114,5 miliardy Kč), pokud ji získá Magna. GM v pátek místo rozhodnutí o novém majiteli požádala vládu o přesnější informace o nabízeném balíčku pomoci, hlavně kolik vláda automobilce poskytne v případě, že vítězem bude RHJ.

Jednání o prodeji Opelu se táhnou již několik měsíců a kvůli zářijovým volbám v Německu jsou velmi citlivým politickým tématem. Opel v Německu zaměstnává zhruba 25.000 lidí a po celé Evropě má kolem 55.000 pracovníků. Kromě Německa má továrny také v Británii, Španělsku, Polsku a Belgii.

Němečtí politici se s žádostí o urychlení dohody obrátili i na představitele Spojených států. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier o víkendu hovořil o Opelu s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, uvedly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK