Týden.cz: ČSOB poskytla půjčku 2,4 miliardy vlastníkovi Hamé

23.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Syndikát bank v čele s ČSOB přefinancoval úvěr 2,4 miliardy korun pro islandskou investiční skupinu Nordic Partners, která vlastní tuzemskou potravinářskou firmu Hamé. Půjčku původně poskytla padlá islandská banka Landsbanki na nákup české firmy. Uvedl to server Týden.cz.

Vedle ČSOB byly mezi aranžujícími bankami přefinancovaného úvěru Inveskredit Bank, KBC Private Equity, Komerční banka, Royal Bank of Scotland a UniCredit Bank.

Nordic Partners má kromě České republiky rozsáhlé aktivity v potravinářském průmyslu v baltských zemích a Polsku. Kontroluje například proslulého lotyšského výrobce cukrovinek Laima, producenta pečiva Staburadze a lotyšského výrobce nápojů Gutta. Prostřednictvím Hamé koupili Islanďané v červnu divizi masných výrobků a masových konzerv od maďarské společnosti Globus.

Skupina Hamé loni meziročně zvýšila tržby o devět procent na rekordních 5,267 miliardy korun. Asi 60 procenty se na nich podílela výroba masového zboží. Hamé rostly tržby nejen v tuzemsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK