Janota: Fischer se setká s šéfy stran kvůli rozpočtu ve čtvrtek

24.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - České ministerstvo financí nyní podle jeho šéfa Eduarda Janoty dokončuje návrhy změn legislativy, které umožní vládě snížit příští rok rozpočtový schodek, a některé návrhy mají být hotovy do čtvrtka. V ten den se má premiér Jan Fischer setkat s vůdci dvou hlavních politických stran, aby je s návrhy seznámil. Janota to dnes řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters.

"První signál přijde ze čtvrtečního jednání premiéra a předsedů dvou největších politických stran," uvedl Janota. Schůzka podle něj ukáže, zda tu je, nebo není vůle problém rozpočtového schodku řešit. ODS i ČSSD části ozdravného plánu z různých důvodů kritizovaly, obě strany však daly najevo, že chtějí dohodu.

Janota navrhl pro rok 2010 rozpočet s rekordním deficitem 230 miliard korun, což představuje asi sedm procent českého hrubého domácího produktu. Připravované návrhy mají snížit deficit o 70 miliard korun na zhruba pět procent ročního výkonu ekonomiky.

"Chceme ve vládě navrhnout opatření, která by mohla být projednána zrychleným postupem," řekl Janota. "Musí však k tomu být politická vůle," dodal. Návrh rozpočtu na příští rok má vláda projednávat 30. září. Protože se ale v říjnu uskuteční předčasné volby, bude muset nová vláda po volbách předložit návrh nový.

Janota v rámci plánů na snížení schodku například navrhuje zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Počítá i s nárůstem spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun. Jestliže se podaří změny prosadit, bude navrhovaný schodek asi 160 miliard korun.

Janota upozornil, že bez snížení deficitu by úrokové splátky z českého dluhu vzrostly příští rok na 80 miliard korun, dvojnásobek stavu z roku 2007. Objem výpůjček by se musel zvýšit na 330 miliard korun proti původnímu odhadu 260 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK