Americké akcie dopoledne stouply nejvýše za deset měsíců

24.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. srpna (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly a vyšplhaly se až na nejvyšší úroveň za deset měsíců. Zájem investorů o akcie podporují signály toho, že přední světové ekonomiky se dostávají z recese. Trhy dopoledne táhly vzhůru hlavně finanční a energetické společnosti.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones stoupl o 62,27 bodu, tedy 0,65 procenta, na 9567,55 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 7,42 bodu, neboli 0,72 procenta, na 1033,51 bodu. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 10,93 bodu, čili 0,54 procenta, na 2031,77 bodu.

Náladu investorů zlepšil hlavně páteční komentář šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho, který se vyjádřil optimisticky k výhledu americké i globální ekonomiky. Dnes naději na ekonomické oživení podpořily údaje o vývoji nových průmyslových zakázek v eurozóně, které se zvýšily mnohem více, než se čekalo.

Nejlépe se dařilo finančním společnostem v čele s firmami American Express, Capital One Financial a Discover Financial Services. Firmy podpořilo zlepšení hodnocení vydavatelů kreditních karet od analytiků Barclays Capital. Energetické společnosti posilovaly díky růstu cen ropy na desetiměsíční maximum, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK