Akcie v USA šly po čtyřech dnech růstu oběma směry

25.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. srpna (ČTK) - Americké akcie šly v pondělí oběma směry. Investoři si udělali přestávku po čtyřech dnech růstu, které vynesly hlavní akciové indexy nejvýše za deset měsíců.

Index Dow Jones za pondělí posílil o 3,32 bodu na 9509,28 bodu, tedy o nepatrných 0,03 procenta. Index Nasdaq Composite nakonec klesl o 0,14 procenta na 2017,98 bodu, když 2,92 bodu v závěru dne ztratil.

Akcie na Wall Street nejprve posilovaly, ale výrazný nárůst vládních dluhopisů, který stáhl dolů jejich výnosnost, odstartoval prodej akcií. "Teď jsme pozorovali, jak se oba trhy od sebe oddělily. Akcie šly nahoru díky optimistickému pohledu na ekonomiku a obligace rostly díky pesimistickému," řekl jeden z obchodníků.

Širší trh zpočátku rostl díky tomu, že údaje o světové a americké ekonomice přinesly další znamení, že se situace po krizi mění k lepšímu. Analytici ale varovali, že optimismus na trhu bude muset projít testem, když širší trh od 12letého minima z března již stoupl o 52 procent.

Na devizovém trhu byla aktivita velmi slabá a dolar posílil vůči euru i jenu. Obchodníci přehodnocovali své pozice před ekonomickými údaji, které přijdou na trh tento týden. Dolar stoupl o desetinu procenta na 94,49 JPY a euro oslabilo o pětinu procenta na 1,4293 USD. Vůči jenu euro stagnovalo kolem 135,11 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK