Toyota chce v Japonsku dočasně zvýšit výrobu, poprvé za 16 měsíců

25.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. srpna (ČTK) - Toyota chce v Japonsku zvýšit v listopadu výrobu, a to poprvé za 16 měsíců, díky vládním pobídkám prodeje. Listopadovou denní produkci nyní odhaduje na 14.500 aut proti 14.407 před rokem. Bude to první meziroční zvýšení od července minulého roku, napsal dnes japonský list Asahi.

Zvýšení produkce ale bude zřejmě dočasné. Automobilka předpokládá, že produkci opět sníží na začátku příštího roku, až pobídky skončí. Analytici říkají, že Toyota musí v Japonsku i v USA ještě výrobní kapacity snížit.

Automobilka odmítla zprávu v Asahi komentovat, protože se ke svým výrobním plánům nevyjadřuje. Podnik podle listu předpokládá, že na jaře produkci opět sníží, zhruba na 12.000 vozů za den.

"Je to dobrá zpráva, i když zvýšení produkce bude jen dočasné," reagoval analytik Kazaka Securities. "Ukazuje se, že zásoby díky vládním pobídkám ubývají rychle," dodal. Akcie Toyoty dnes klesly o polovinu procenta na 4050 jenů (zhruba 766 Kč).

Toyotě díky vládnímu programu, který podporuje prodej vozů s nízkou spotřebou paliva, stoupl odbyt právě těchto aut. Její hybridní model Prius byl v července nejprodávanějším vozem v Japonsku, a to druhý měsíc za sebou. Kvůli silné poptávce a nedostatku baterií ale musejí zákazníci na tento vůz osm měsíců čekat, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK