Česká měna dopoledne mírně oslabuje vůči euru i dolaru

25.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Česká měna dopoledne vůči euru i dolaru mírně ztrácela. V 11:30 byla proti euru slabší o pět haléřů a obchodovala se na 25,41 Kč/EUR, k dolaru pak oslabila o šest haléřů na 17,77 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna v pondělí v samotném závěru ještě zvýšila své zisky, dnes se ale vrátila na úroveň 25,40 Kč za euro, kde se pohybovala v průběhu pondělí. "V současné chvíli na měny v regionu působí dvě protichůdné síly. V Maďarsku a později i v Polsku vyšly lepší maloobchodní tržby, a to v polském případě výrazně lepší," vysvětlil Vlk. To podle něj přináší zlotému i forintu zisky.

Opačně působí pokles akciových trhů v Evropě, kterým ukázaly směr propadající se burza v Číně a snížení cen komodit. "V případě koruny má dopoledne mírně navrch negativní vliv ze světa. Její ztráty by však měly zůstat jen mírné," odhadl Vlk.

Dolar si proti euru polepšil na 1,4275 USD/EUR, k čemuž mu pomohl právě pokles cen komodit i akcií. "Německá finální čísla o HDP žádnou změnu nepřinesla, a tak se bude čekat až na odpolední spotřebitelskou důvěru v USA," uvedl Vlk. Trh čeká růst indexu na 47,9 bodu, podle Vlka však převažuje riziko horšího výsledku. "Dolar by se tak mohl vrátit nad hranici 1,4300," uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK