Travel Service za sedm měsíců přepravil meziročně více lidí

25.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Letecká společnost Travel Service přepravila za prvních sedm měsíců letošního roku 1,54 milionu cestujících, což je meziročně o 18 procent více. ČTK o tom dnes informovala mluvčí aerolinek Vlaďka Dufková. Sdružení Travel Service/Unimex Group zůstalo jako jediný zájemce o privatizaci Českých aerolinií.

Provozní hospodářský výsledek společnosti Travel Service od ledna do konce července letošního roku vzrostl na 426 milionů korun a byl tak meziročně o 205 milionů korun vyšší než ve stejném období loni. Celkové tržby společnosti se za prvních sedm měsíců roku 2009 zvýšily o 670 milionů Kč na 4,2 miliardy korun.

"Pozitivní výsledek je výsledkem dlouhodobé strategie společnosti a hledání nových obchodních příležitostí nejen na evropském kontinentu, ale i v Asii, Africe a Severní Americe," uvedl náměstek generálního ředitele Travel Service Jiří Jurán.

Podle něj ale nelze vyloučit, že na celkovém hospodaření společnosti se během následujících měsíců podepíší měnící se kurzy amerického dolaru a eura a nepředvídatelný vývoj cen leteckých pohonných hmot. Poznamenal, že jde o rizika, kterým firma musí čelit stejně jako ostatní letecké společnosti.

Spolu s dceřinou společností v Maďarsku vykázal Travel Service tržby 7,5 miliardy Kč, o 900 milionů více než rok předtím. Jde o rekordní výnos ve dvanáctileté historii firmy. Konsolidovaný hrubý zisk činil 17,4 milionu.

Travel Service provozuje celkem 20 letadel, z nichž většinu tvoří stroje Boeing 737-800. V loňském roce letecká společnost přepravila 2,3 milionu cestujících. Letadla Travel Service přistávají během roku na více než 250 letištích čtyř kontinentů.

Majoritním vlastníkem společnosti Travel Service je Icelandair Group, jedním z majitelů je i současný šéf firmy Roman Vik. Firma je českou jedničkou na trhu nepravidelné přepravy osob na dovolenou.

Stát chce privatizaci Českých aerolinií dokončit, i když se její proces zkomplikoval minulý týden, kdy aerolinie Air France - KLM oznámily, že ze soutěže odstoupily. Ve hře tak zůstal pouze jediný zájemce, konsorcium Unimex a Travel Service. Konečný termín pro podání cenové nabídky je 30. září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK