Padělků v Česku přibývá, stěhují se do obchodů a na internet

25.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. srpna (ČTK) - Padělků, především textilu, obuvi a kožené galanterie, v Česku přibývá. Zvyšuje se také kvalita falešného označení. Loni se počet zabavených falzifikátů meziročně zvýšil z 2,9 na 4,8 milionu kusů. Kvůli častějším masivním zátahům policistů a celníků v tržnicích se protizákonná nabídka zboží stěhuje do kamenných obchodů a na internet. ČTK to dnes na veletrzích Styl a Kabo řekla Jindřiška Kubelková z Celní správy.

Přes 80 procent padělků zabavují tuzemští celníci ve stáncích. "I kvůli tomu je v současné době zřejmý trend přesouvat nabídku padělků do kamenných obchodů a na internet, kde je jejich odhalování nejsložitější. Dalším fenoménem je rostoucí nabídka padělaných léků, kde hrozí kromě finanční škody pro majitele ochranných práv také velké zdravotní riziko pro spotřebitele," řekla Kubelková.

Například v padělcích Viagry, přípravku na posílení potence u mužů, který předepisuje lékař po důkladné prohlídce zdravotního stavu každého pacienta, je až desetinásobné překročení aktivních látek, než je tomu u originálu.

Celníci při odhalování padělků spolupracují úzce s výrobci značkového oblečení a obuvi či jejich tuzemskými zástupci, kteří na dodržování práv výrobců v Česku dohlížejí. "Poskytují nám informace o tom, jak rozeznat padělek od originálu, například výrobní čísla nebo tajné ochranné prvky," řekla Kubelková. Zatímco dříve se například padělaná obuv do Evropy vozila naházená do velkých krabic, nyní se páry obuvi dovážejí zabalené do krabic, které jsou od originálních k nerozeznání.

Z průzkumu Evropské unie vyplývá, že na trhu téměř neexistuje výrobek, který by nebyl padělán. Kopie značkových produktů tvoří podle odhadů odborníků deset procent veškerého světového obchodu. Celníci se setkávají například i s padělky potravin nebo cihel. "Padělek se často objeví na trhu dříve než originál. Zatímco firmám trvá od záměru přes vývoj, registraci ochranných známek a uvedení na trh i dva roky, padělatelům stačí na vytvoření kopie jen tři měsíce. Neinvestují totiž do výzkumu, šetří na daních a často na práci využívají děti," dodala Kubelková.

Odborníci odhadují, že 50 až 80 procent všech padělků pochází z Číny. Celosvětová produktivita padělků rostě ročně řádově o 30 až 50 procent. V EU vinou padělků přichází o práci zhruba 20.000 lidí ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK