Sarkozy hodlá na G20 bojovat za tvrdší kontrolu bankéřských odměn

25.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. srpna (ČTK) - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes slíbil, že hodlá příští měsíc na summitu vůdců skupiny G20 bojovat za přísnější kontrolu prémií, které dostávají bankéři a další lidé z finančního sektoru. Sarkozy to prohlásil po odpolední schůzce s předními francouzskými bankéři. Po ní také nastínil některé hlavní rysy nových pravidel pro poskytování bonusů bankéřům a makléřům.

Sarkozy patří mezi nejhlasitější kritiky vysokých odměn ve finančním sektoru, které rovněž silně pobouřily francouzskou veřejnost. Obyčejní lidé jsou vysokými bonusy ve světle finanční krize znechuceni a považují je za pobídku k rizikovým transakcím, které mohly určitým dílem přispět ke krizi. Záležitost se již řešila na londýnském jednání G20 a předpokládá se, že bude mezi hlavními body jednání finančních ministrů skupiny i na začátku září v Londýně a na summitu lídrů skupiny koncem měsíce v Pittsburghu.

"Budu v Pittsburghu bojovat za to, aby závazky z Londýna byly zesíleny," řekl Sarkozy. Dodal, že v této otázce bude usilovat o celoevropskou koordinaci. V pondělí jede Sarkozy za německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Sarkozy později představil návrh nových pravidel pro prémie a za hlavní rys označil jejich větší svázanost s výsledky bank. "Od nynějška bude muset makléř čekat tři roky, než všechny své prémie zpeněží, a pokud v následujících dvou letech jeho aktivita povede ke ztrátám, pak svou prémii nedostane," řekl. Také pohrozil, že bankám, které nová pravidla odmítnou, neposkytne stát povolení k činnosti.

Francouzské banky přijaly kodex dobrého chování, který se opírá o rámcové směrnice z únorové schůzky G20 z Londýna. Přistoupily na to výměnou za vládní miliardové úvěry na podporu likvidity, podmíněné právě omezením vysokých prémií.

Diskuse o bonusech se ale ve Francii nedávno rozpoutala znovu. Ukázalo se totiž, že si gigant BNP Paribas dal stranou miliardu eur (zhruba 25,4 miliardy Kč) na případné odměny. Bance ve druhém čtvrtletí vzrostl zisk o 6,6 procenta.

Sarkozy tak ochotně vychází vstříc sílícímu tlaku na zásah vůči "rozmařilým" bankéřům. Nespokojenost s bankami vládne zejména proto, že finanční domy dostaly od vlád obrovské finanční injekce, avšak stále nejsou ochotny poskytovat úvěry malým podnikům, jak po nich vlády chtějí. Banky se hájí tím, že situace na finančním trhu je stále velmi nejistá a výraznější zvyšování úvěrů by bylo v této chvíli riskantní. Mohlo by totiž vést k dalším obrovským ztrátám, právě takovým, jaké vyvolalo nezodpovědné rozhazování úvěrů za předešlé úvěrové bubliny, která byla pravou příčinou krize.

Drakonické sešněrování bankéřských odměn je však nepravděpodobné. Hrozí totiž riziko, že bankovní obchodníci se za vyššími odměnami hromadně přesunou do Londýna a dalších měst, a to ochromí pozici Paříže jako velkého evropského finančního centra. Sarkozy dnes řekl, že finanční reputaci Paříže nehodlá ohrozit.

Francie sice do roku 2010 zakázala firmám na státní podpoře poskytovat v rámci odměn oblíbené akciové opce, regulováním prémií však zatím nehrozila. Místo toho pouze apelovala na větší transparentnost. "Neznamená to, že budeme muset ukončit aktivity na trhu, neznamená to, že francouzské obchodní parkety se vyprázdní, aby se místo toho naplnily v Británii. Znamená to jen, že nebudou napříště možné zcela nevysvětlené a nevysvětlitelné prémie," řekl ministr rozpočtu Eric Woerth.

Woerth naznačil, že vzhledem k obavám jednotlivých zemí ze ztráty obchodů bude v této otázce nutná celosvětová regulace. "Tato pravidla budou muset být respektována ve Francii, ale také v Německu, Itálii, ve Spojených státech, všude na světě," řekl ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK