Japonské akcie na novém maximu za 10 měsíců

26.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. srpna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes obnovil růst a jeho hlavní index se vyšplhal na nové maximum za 10 měsíců. Tokiu pomohly úterní ekonomické údaje z USA, které zesílily naděje na globální hospodářské oživení. Obchodování však bylo před nadcházejícími volbami v Japonsku opatrné.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,4 procenta na 10.639,71 bodu a byl nejvýše od 3. října. Širší index Topix přidal 1,1 procenta.

Tokio reagovalo příznivě na údaje o vzestupu spotřebitelské důvěry v USA a růstu cen na americkém trhu realit. Trh je však nyní opatrný, protože 30. srpna se v Japonsku odehrají parlamentní volby.

Akcie Toyoty dnes vzrostly o zhruba 1,5 procenta v reakci na zprávy o plánech omezování globálních výrobních kapacit. Akcie NEC Electronics vyskočily o 11 procent po zprávě o možnosti získat pomoc ve výši 2,12 miliardy dolarů.

Na devizovém trhu kurz jenu k dolaru mírně klesly a vzdaly se počátečních zisků. Vliv na to měl růst silně kolísavých čínských akcií a zastavení poklesu cen ropy. To pomohlo rizikovějším měnám s vyššími výnosy jako euru a měnám spjatým s komoditami. Obchodovací rozpětí však bylo úzké.

Dolar vůči jenu zůstal nakonec beze změny na 84,22 JPY. Euro proti jenu stouplo o 0,1 procenta na 134,77 JPY a vůči dolaru po poklesu na 1,4280 USD vystoupilo zpět na počátečních 1,4305 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK