Česká měna dopoledne mírně oslabuje oproti úternímu závěru

26.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Česká koruna dnes dopoledne nepatrně oslabuje k oběma hlavním světovým měnám. V 10:30 byl její kurz vůči euru o jeden haléř slabší než v úterý a aktuálně se obchoduje na 25,36 Kč/EUR. Vůči dolaru se kurz koruny pohybuje níže o dva haléře oproti úternímu závěru a aktuálně je na 17,72 CZK/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Koruna nadále využívá pozitivního vývoje ve světě, ke kterému se navíc včera přidaly dobré zprávy z regionu. Během dnešního rána se česká měna obchodovala na 25,31 proti euru a podobně jako okolní měny tak znovu přidává na síle," informoval Tomáš Vlk z Patria Finance.

Mezi události, které by mohly mít na pohyb koruny vliv, je dnešní jednání polské centrální banky o úrokových sazbách a zveřejnění německých dat indexu podnikatelského klimatu Ifo. "Změna sazeb se nečeká, tato událost by měla být pro korunu neutrální," uvedl Vlk. Naopak údaje z Německa budou důležitější.

"Vzhledem k posledním zprávám z ekonomiky by mělo dojít k růstu indexu, což může podpořit i měny ve střední Evropě. Nedávno jsme pozitivní reakci sledovali při zveřejnění indexu ZEW," doplnil Vlk.

Během rána si evropská měna připsala mírné zisky, když se kurz pohybuje na 1,4330 USD/EUR. Odpoledne se pak pozornost trhu zaměří na statistiky z USA, kde budou publikovány objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a prodeje nových domů.

"Od prvního z čísel se čeká růst hlavně díky objednávkám na dopravní prostředky a armádním zakázkám. Další pozitivní zprávy se čekají i z realitního trhu," sdělil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK