Část majetku zkrachovalé Moravia Energo jde do internetové aukce

26.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Ostrava 26. srpna (ČTK) - Část majetku zkrachovalé firmy Moravia Energo bude v nadcházejících dnech na prodej. Stane se tak formou internetových aukcí na portálu www.verejnedrazby.cz. Nabízen bude vozový park firmy včetně luxusního Maserati Quattroporte a garáž. Později bude na prodej i reprezentativní sídlo firmy v Třinci a linka elektrického vedení o 110 kV se samonosným optickým kabelem vedoucí od státní hranice s Polskem do Třince. ČTK to dnes řekl Petr Charvát z brněnské realitní společnosti Gaute, která byla prodejem pověřena.

Souhrnná vyvolávací cena celkem 12 automobilů je 6,86 milionu korun, u garáže je to 120.000. "Aukce se bude na internetu konat minimálně tři až čtyři týdny, aby nastala nějaká licitace ceny a byl také co nejširší okruh zájemců," uvedl.

Konkurz na majetek zkrachovalého obchodníka s elektřinou Moravia Energo z impéria firem podnikatele Tomáše Chrenka prohlásil Krajský soud v Ostravě 27. března. V úpadku byla firma od 5. března. Prodej majetku řídí pětičlenný věřitelský výbor. Cílem je podle dřívějších informací zpeněžit zásadní část majetku do konce letošního roku. Hodnota majetku je kolem miliardy korun.

Věřitelé podle dřívějších informací přihlásili do konkurzu 152 pohledávek v celkové výši 4,9 miliardy korun. Po přezkoumání se podle správkyně snížily pohledávky na 4,767 miliardy korun. Na prvním, jarním přezkumném jednání bylo přezkoumáno 86 pohledávek za zhruba 1,8 miliardy korun.

Druhé přezkumné jednání bylo podle Charváta nařízeno soudem na 3. září. Připraveny k projednání jsou přihlášky 50 věřitelů v celkové výši 2,8 miliardy korun. "Představují převážně vyčíslené škody smluvních partnerů pro nedodržení smluv týkajících se obchodu s elektřinou," uvedl Charvát. V rámci insolvenčního řízení byla již část majetku prodána a schválena první výplata zajištěným věřitelům ve výši 116 milionů korun

Společnost Moravia Energo se po přerušení dodávek elektřiny od ČEZ a po zrušení registrace k provádění obchodů na burze dostala do problémů a podala návrh na insolvenční řízení. Dodávky proudu byly zastaveny 19. února a o čtyři dny později byla Moravia Energo vyřazena z obchodování s elektrickou energií. Moravia Energo zásobovala přes tisíc odběrných míst. Moravia Energo a jeden z jejích věřitelů napadli prohlášení konkursu u olomouckého vrchního soudu. Ten ovšem platnost konkurzu potvrdil.

S Moravia Energo je spojeno také jméno expremiéra a bývalého předsedy ČSSD Stanislava Grosse, který v říjnu 2007 prodal svůj tehdejší, zhruba třetinový podíl v této firmě za 110 milionů korun. Od Grosse akcie odkoupila firma Arca Capital Bohemia. Gross přitom podíl v Moravia Energo na jaře téhož roku koupil za necelých 20 milionů korun. Obchod loni prověřovala protikorupční policie, případ ale odložila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK