Úroda jablek v EU bude mírně nadprůměrná

26.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Holovousy (Jičínsko) 26. srpna (ČTK) - Sklizeň jablek v zemích Evropské unie by podle odhadů měla letos dosáhnout asi 10,8 milionu tun, a měla by tak být čtyři procenta nad průměrem posledních tří let. Proti loňskému roku by měla být sklizeň nižší asi o sedm procent. Žádné výrazné výkyvy cen konzumních jablek na trzích v EU i Česku se nepředpokládají. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

"Pro pěstování jablek bylo letos v celé Evropě příznivé jarní počasí bez mrazů," uvedl Ludvík. Nebude se tak opakovat situace z roku 2007, kdy jarní mrazy srazily úrodu jablek v EU k devíti milionům tun.

Škody však letos způsobilo krupobití, o to zejména v Polsku, které je s očekávanou úrodou 2,6 milionu tun největším producentem jablek v Evropě. Krupobití postihlo i část sadů v Česku. Podle Ludvíka tak letos bude vyšší podíl jablek na průmyslové zpracování, což dál prohloubí letošní krizi v odbytu moštových jablek.

Za Polskem jsou největšími producenty jablek v EU Itálie a Francie, které očekávají průměrné úrody ve výši 2,1 a 1,6 milionu tun. Na čtvrtém místě je Německo s očekávanou sklizní jednoho milionu tun. Produkce českých pěstitelů jablek je v porovnání s výrobou celé EU zanedbatelná. V Česku by měla úroda jablek činit 141.000 tun, a měla by tak být meziročně nižší asi o desetinu.

Na českém trhu se dovozová jablka podílejí přibližně 40 procenty, když ročně se v české obchodní síti prodá přibližně 120.000 tun jablek. Jablka se do Česka dovážejí hlavně z Polska, Itálie, Německa, Belgie a Nizozemska.

Celosvětově je největším producentem jablek Čína, kde se letos čeká úroda 25,7 milionu tun. Z dalších významných pěstitelů letos mají sklidit USA necelé čtyři miliony tun, Turecko asi 2,5 milionu tun a Rusko asi dva miliony tun jablek. Významným producentem jablek je také Írán s ročními sklizněmi přes 2,5 milionu tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK