Svazy: Podnikům přibývají zakázky, konec krize až příští rok

26.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Přestože od některých tuzemských podniků začínají přicházet pozitivní signály a je hlášen nárůst zakázek, podnikatelské svazy oslovené ČTK jsou v otázce konce ekonomické krize zatím optimistické jen velmi obezřetně. Výraznější změna k lepšímu podle nich nastane zřejmě až v příštím roce.

"Zlepšení vidíme v posledních týdnech u nových zakázek. Máme pozitivní signály z podnikové sféry, že firmám znovu začínají nabíhat nové zakázky a zvyšují se prodeje, což je klíčové pro další vývoj českého hospodářství a udržení maximálního počtu pracovních míst," řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

"Nepochybně probíhají částečné pozitivní změny. Ovšem ty se dějí velmi výběrově a tato selektivnost se projevuje silněji, než tomu bylo v první fázi recese," doplnil mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. Jisté oživení je podle něj patrné v odvětvích, jako jsou informační technologie či farmacie, zisky prý rostou i finančním institucím. Na druhé straně přibývá firem, které tlak ekonomické situace neustojí, dodal.

Začíná se nepatrně oživovat poptávka, zejména u společností, které exportují a jež podnikají na průmyslových trzích, upozornil místopředseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Zatím to ale podle jeho názoru neznamená blížící se konec krize, ale potvrzení faktu, že se již propady tržeb neprohlubují.

Přestože se ČR v prvním pololetí potýkala s rekordním propadem hospodářství, je Kužel, co se týká dalšího vývoje tuzemské ekonomiky, lehce optimistický. Poslední údaje z výroby prý naznačují, že to nejhorší mají podniky a jejich zaměstnanci již za sebou a situace se začíná pozvolna stabilizovat. "Podle našich průzkumů tuzemské podniky očekávají výraznější změnu k lepšímu nejdříve v první polovině roku 2010," podotkl Kužel.

Oživení hospodářství by mělo být spojeno s celkovým číslem, například o vývoji hrubého domácího produktu, což zatím není patrné, připomněl Mostýn. "Dá se tedy spíše říci, že se pohybujeme po hrbolatém dnu další fáze vývoje, který s sebou přináší nové projevy," poznamenal. Samotných odhadů konce krize je prý široké spektrum, od konce letošního roku až po závěr toho příštího. Prognózy se ale shodují v tom, že následné oživování ekonomiky se protáhne na výrazně delší dobu, uvedl.

Po krizi finanční a ekonomické, projevující se zejména ve finančních institucích a průmyslových podnicích, očekává Havlíček posun ke krizi sociální. Začnou se totiž projevovat důsledky zmrazení růstu mezd, propouštění a nestability podnikového sektoru, dopadající postupně na zaměstnance. To může přinést pokles spotřebitelské poptávky, zejména ve sféře maloobchodu a drobných služeb, odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK