Obchodníci s cennými papíry meziročně hospodaří hůře

26.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Nebankovní obchodníci s cennými papíry v prvním pololetí většinou meziročně zhoršili hospodaření. Výsledky ovlivnil celkový útlum kapitálových trhů a obchodní aktivity klientů kvůli finanční krizi a recesi. Celé odvětví ovšem i díky přijatým úsporným opatřením nadále vydělává, nevelkou ztrátu vykázalo jen několik brokerů, vyplynulo z ankety ČTK.

Vůbec největší akciový obchodník Patria Finance snížil čistý zisk o takřka třetinu na 26,4 milionu korun. "Úbytek zisku z obchodování byl částečně kompenzován zisky z měnových operací ve srovnání se ztrátami v prvním pololetím minulého roku. Na výsledku se též pozitivně projevila úspora režijních nákladů," uvedl Martin Kodýdek ze skupiny Patria.

Pokles vybraných klientských poplatků a provizí, hlavního zdroje příjmů obchodníků, o desítky procent nebyl výjimkou. Třetinový pokles poplatků například vykázala společnost Cyrrus a o více než polovinu si meziročně v této kategorii pohoršila firma Colosseum. Méně vybral od klientů na poplatcích i internetový obchodník České spořitelny brokerjet.

Nejobtížnější období zřejmě brokeři měli na přelomu roku a v prvních letošních měsících, kdy akcie na burzách prohlubovaly víceletá minima a trh byl zaplaven negativními zprávami. "Cítili jsme významný pokles objemu obchodů a investiční aktivity, nicméně si myslím, že jsme všichni byli schopni reagovat minimálně snižováním nákladů," uvedl nedávno prezident České asociace obchodníků s cennými papíry Martin Kozumplík.

Ne všichni si ale do konce června pohoršili. Třeba Atlantik finanční trhy vykázal zisk 41,2 milionu korun po loňské ztrátě 58,8 milionu korun. "Oproti stejnému období v minulém roce došlo k celkovému oživení trhu. Klienti již překonali počáteční obavu a obchodují více a častěji. V nestabilní době se nám podařilo udržet stávající a přilákat nové zákazníky," uvedla mluvčí Atlantiku Zuzana Doležalová.

Firma Fio si u zisku polepšila na 19,9 milionu korun z loňských 11,5 milionu korun. "Za zlepšeným hospodářským výsledkem stojí zvýšená obchodní aktivita stávajících klientů a trvale vysoké přírůstky nových klientů," uvedla Vendula Žaloudíková z Fio.

Pololetní výsledky celého odvětví obchodníků ještě nejsou k dispozici. Za první čtvrtletí nebankovní obchodníci v součtu vykázali čistý zisk 144 milionů korun, ve stejném období loni to bylo 307 milionů korun, vyplývalo ze statistik České národní banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK