Stát přidá fondu dopravy dvě miliardy na škody po povodních

26.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Stát letos mimořádně přidá Státnímu fondu dopravní infrastruktury dvě miliardy korun na odstranění škod po červnových povodních. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to uvedl ministr financí Eduard Janota. Peníze získá stát vydáním povodňových dluhopisů. Fond dopravy financuje opravy infrastruktury v majetku státu - železnice, silnic první třídy a dálnic.

Škody na silnicích vyčíslilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na 1,06 miliardy korun, Správa železniční dopravní cesty eviduje ztráty na dráze téměř 900 milionů korun. Naopak na vodních cestách se prý povodně zásadně negativně nepodepsaly.

Podle ministra dopravy Gustáva Slamečky by fond, který se letos potýká s výpadkem příjmů, bez mimořádného navýšení nemohl popovodňové opravy financovat. Značná část škod se přitom začala odstraňovat hned po záplavách a správci silnic a železnic potřebují peníze na jejich pokrytí.

Nejvíce škod způsobila velká voda na dopravní infrastruktuře na severní Moravě, v Olomouckém kraji a v jižních Čechách. Vlaky stále nejezdí na čtyřech úsecích.

Celkové škody po velké vodě se odhadují na více než 8,5 miliardy korun. Kabinet dnes rozhodl, že stát celkem vydá dluhopisy až za sedm miliard korun. Dluhopisy odkoupí na základě dohody Evropská investiční banka. Už minulý týden vláda vyčlenila 3,6 miliardy na škody na krajském a obecním majetku, dalších 440 milionů půjde na odstranění škod v oblasti bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK