Americké akcie dopoledne mírně oslabovaly

26.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. srpna (ČTK) - Ceny akcií ve Spojených státech se během dopolední části obchodování snižovaly, díky příznivé statistice se ale přechodně ocitly v zisku. Trh podpořila hlavně zpráva o růstu prodeje nových domů, který byl nejsilnější od loňského září. Zvýšil se rovněž objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby, ale méně, než se čekalo. I tak to byl nejsilnější růst za poslední dva roky.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9536 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o méně než 0,1 procenta. Širší index S&P 500 se snížil o 0,1 procenta na 1027 bodů, index Nasdaq Composite si odepsal 0,3 procenta na zhruba 2018 bodů.

Prodej nových domů ve Spojených státech v červenci vzrostl o 9,6 procenta, což je mnohem více, než se čekalo. Červenec je zároveň čtvrtým měsícem v řadě, kdy se prodej nových rodinných domů zvyšoval. V přepočtu na celý rok se v USA prodalo 433.000 domů a zásoba neprodaných domů klesla nejvíce za 16 let.

"Jsou to skvělá čísla a určitě by měla přispět k dalšímu růstu trhu," řekl analytik společnosti Knight Equity Markets Peter Kenny. "Všechny (údaje) jsou velmi příznivé, nejen kvůli dopadům na makroekonomiku, ale i proto, že posunou (vzhůru) data o vývoji spotřebitelské důvěry," dodal analytik.

Největší zájem byl o akcie stavebních společností, takže index stavebních firem si v poledne připisoval více než tříprocentní zisk. Společnost D.R. Horton zpevnila asi o pět procent, akcie developera Pulte Homes vykazovaly asi tříprocentní růst.

Objem zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby v červenci vzrostl o 4,9 procenta, což je největší skok od července 2007. Hlavní zásluhu na tomto vývoji měl segment nových letadel. V červnu zakázky o 1,3 procenta klesly.

Příznivě vyzněla také zpráva Asociace hypotečních bank, podle které se minulý týden opět zvýšil počet žádostí o hypotéku. Poptávka po refinancování byla přitom nejvyšší od začátku června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK