Japonské akcie nadále klesají

27.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v poklesu a podle analytiků je hlavní příčinou vybírání zisků po výstupu indikátoru na nejvyšší úroveň za posledních deset měsíců. Obchodníci ale sledují i vývoj v Číně a snaží se odhadnout výsledek nadcházejících voleb v Japonsku. Na devizových trzích se zvyšoval kurz jenu, a to v důsledku dalšího růstu averze k riziku.

Index Nikkei 225 si odepsal 165,74 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 1,56 procenta na hodnotě 10.473,97 bodu. Širší index Topix oslabil o 1,2 procenta na 964,23 bodu.

Klesaly například akcie elektrotechnického koncernu Canon, ale také emise Nippon Steel a další ocelárny. Jejich akcie reagovaly na oznámení, že Čína v tomto odvětví omezí kapacity.

V neděli se budou v Japonsku konat parlamentní volby a investoři podle analytiků už počítají s velkým vítězstvím opozičních demokratů. Pozornost se proto zaměřuje hlavně na vývoj po volbách, především na to, kdo bude ministrem financí a kdo ministrem hospodářství.

Akcie v Šanghaji dnes obnovily pokles a zpočátku oslabily až o dvě procenta. Později ztráty omezily na méně než jedno procento, nicméně japonské akcie kvůli tomu už pod větším tlakem zůstaly.

Teď zde není žádným katalyzátor pro nákupy. Výsledková sezona je pryč a teď máme volby. Pak je tady Čína, která světu v tuto chvíli v zásadě udává směr," poznamenal k situaci na trhu portfolio manažer společnosti Daiwa SB Investments Koiči Ogawa.

Na devizových trzích byl zájem o japonský jen, jehož kurz se zpravidla zvyšuje v reakci na růst averze k riziku. To bývá v situacích, kdy začnou klesat akciové trhy a obchodníci jsou nuceni omezovat spekulativní pozice. Navíc se objevují informace, že Čína se chystá zefektivnit průmyslová odvětví a omezit růst investic, což by mohlo v krátkodobém výhledu čínským akciím uškodit.

Dolar k jenu oslabil o 0,7 procenta na 93,64 JPY, euro k jenu kleslo o 0,5 procenta na 133,70 JPY, zatímco kurz australského dolaru vůči jenu se snížil o 0,6 procenta na 77,39 JPY. Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,4242 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK